Het begint bij onszelf en niet bij de ander

Allereerst mijn complimenten dat je de tijd neemt om deze nieuwsbrief te lezen. Dit betekent namelijk dat je bewust een keuze maakt om iets van hetgeen wat zo ongrijpbaar is, aan het lezen van deze nieuwsbrief te besteden. Tijd komen we altijd te kort, vooral in het besteden van aandacht aan diegene die we het meest lief hebben maar ook aan onszelf.

Neem jij geregeld de tijd om eens goed na te denken of je de dingen doet die je echt wilt doen, weet je nog steeds goed waarvoor je iedere ochtend je bed uitkomt? Hoe wil je op het einde van je levensreis er zelf op terug kunnen kijken, en welk gevoel je anderen hebt gegeven? Haal je er zelf uit wat er mogelijk in zit of voel je jezelf af en toe gevangen door hetgeen je jezelf op legt. Of om te voldoen aan de verwachting van anderen? Mogelijk leef je in een gouden kooi en ren je van het een naar het ander? Vragen die mij ook vaak zelf bezighouden en waarbij veel mensen pas over na gaan denken als het vijf voor twaalf is of zelfs mogelijk vijf over twaalf.

Gezonde keuzes maken in een gezond lijf en een gezonde geest vraagt om regelmatige reflectie. Dat vraagt om goede zelfzorg, iets waar ik vroeger dacht dat dit vrij egoïstisch was maar waar ik nu toch heel anders naar kijk. Het begint namelijk allemaal bij onszelf en niet bij de ander. Alleen als we goed zorg dragen voor onszelf kunnen we er ook meer zijn voor de ander, onze omgeving, partner, kinderen, collega’s, vrienden etc.  Hoe je dit doet is uiteraard heel persoonlijk doch begint bij ieder van ons door regelmatig in de spiegel te kijken en de tijd te nemen voor jezelf, het opnieuw ordenen van je gedachten, gevoelens en kiezen voor het nemen van acties die er toe doen.

Konden we de tijd zo maar eens af en toe stil zetten zodat we in al onze vezels kunnen genieten van het moment. Het blijft echter een schaars iets die tijd, welke ook nog sneller lijkt te gaan bij het ouder worden. Des te meer reden om regelmatig tijd te nemen voor reflectie, je hersenen af te laten koelen en uit de rush van je patroon te stappen. Velen van ons hebben gemerkt dat dit tijdens de coronapandemie, door het stilvallen van de wereld om ons heen, is aangewakkerd.
Ook velen van ons zullen herkennen dat we nu weer minstens zo druk zijn als voor de pandemie ingegeven door allerlei crisissituaties om ons heen. Het kan verontrustend zijn zolang we niet weten waar het naar toe gaat en als er nog geen uitzicht is op hoe de nieuwe realiteit straks uitziet.

We bevinden ons in een tijd waarop het oude niet meer langer lijkt te functioneren en het nieuwe nog uitgevonden moet worden. Met een mooi woord een zogenoemde paradigmashift. Het meest merkbare voorbeeld hiervan is uiteraard de energietransitie waarmee we allemaal worden geconfronteerd. Doch ook o.a. de behoefte voor een meer kleinschalige landbouw, het aanpassen van het onderwijssysteem, de leefomgeving, arbeidsmarkt en de gezondheidszorg zijn in volle gang. Persoonlijk zie ik hier ook de nodige kansen en zijn er veel lessen te leren uit alle crisissituaties waar we nu mee geconfronteerd worden. Naast reflectie over je eigen rol, je houding en keuzes die je maakt met betrekking tot je leefstijl is er ook vertrouwen nodig dat we met moedige beslissingen onze woon, leef en werkomgeving voor onze volgende generaties een beetje beter maken.

En dit vertrouwen heb ik heel sterk gemerkt tijdens het bestuurdersoverleg van onze Beweging Limburg Positief Gezond, op 17 november jl. De eensgezindheid om langdurig onze krachten te blijven bundelen en intensief samen te werken over alle domeinen heen, maakt dat ik veel vertrouwen heb in de transformatie die in Limburg is ingezet. Een transformatie van cure en care naar preventie en gezondheidsbevordering die mogelijk een generatie nodig zal hebben om tot wasdom te komen.

En wat kun jij zelf doen? Als iemand vraagt hoe het met je gaat eens niet te antwoorden dat je het druk hebt.
En vooral door regelmatig tijd te besteden aan jezelf, jezelf meer ‘ lummeltijd’  te gunnen en mee te bewegen met de reis die we in Limburg zijn ingezet…..op weg naar de eerste positief gezonde provincie in Nederland. Samen creëren we onze toekomst.
 
Loek Vaessen, coördinator Beweging Limburg Positief Gezond

Lia draagt de dobbelsteen over aan Loek

Het was mooi om aan het begin te mogen staan van de Beweging Limburg Positief Gezond.
Om samen met het Actiecentrum een Beweging op te starten waarbij vooraf nog niet duidelijk was waar we naar toe zouden gaan. Een noodzakelijk veranderingsproces in gang zetten, partners zoeken en verbinden. De organisatie op poten zetten, verankeren, verbeteren en professionaliseren. Ik kijk met veel plezier terug op deze achterliggende periode. Leuke samenwerkingen en mooie momenten neem ik mee in mijn herinnering.
Ik ga mij nu volledig richten op mijn andere werkzaamheden, de “dobbelsteen” draag ik symbolisch over aan Loek.
Ik wens de Beweging met al zijn bewegers heel veel succes zodat de olievlek zich nog verder verspreidt!
Dankjewel voor alles!
 
Lia Defauwes-Ferfers
 

Nieuwsbrief van het ZonMW project ‘Meten brede gezondheidconcepten

Op (inter)nationaal niveau wordt op verschillende domeinen gewerkt met brede gezondheidsbenaderingen, zoals Positieve Gezondheid. De eerste stappen voor een meetinstrument zoals met de Positieve Gezondheid vragenlijst van het IPH en de Context-specific Positive Health questionnaire (waaronder de verkorte versie Gezond Meten) zijn gezet maar het is van belang dat deze ook breed gedragen wordt. In dit onderzoeksproject willen we dit doorontwikkelen.
>> Lees meer Lees meer

Elkaar helpen is de toekomst

Er is steeds meer zorg nodig. En met de schaarste aan zorgmedewerkers komt er meer en meer werk te liggen bij de mantelzorgers. De druk neemt toe. Terwijl het aantal mantelzorgers juist afneemt. Yvonne Moonemans, innovatiemanager bij De Zorggroep, deed onderzoek naar zelfredzaamheid in en met de wijk. Positieve Gezondheid speelde hierin een grote rol en bracht diepgang. De goede resultaten spreken voor zich.
>> Lees hier verder

Met een goede mindset en aangepaste levensstijl kun je veel bereiken

Prostaatkanker met uitzaaiingen. Foute boel. Genoeg mannen gaan na zo’n diagnose bij de pakken neerzitten. Maar niet Ralph Vermeere (60). Logisch dat hij een flinke dreun te verwerken kreeg, maar hij pakte de draad weer op. Hij ging anders leven. Gezonder. En greep alles aan wat hem sterker zou maken en de kanker zwakker. Lees Ralphs inspirerende verhaal over het ontwikkelen van een krachtige mindset en gezondere levensstijl. Hij kan op die manier zijn ziekte beheersen en zijn kwaliteit van leven op een zo hoog mogelijk niveau ervaren. 
>> Lees hier het hele interview

Netwerkmiddag Vitaal & Gezond

Het Leer-Ontwikkel-Netwerk Vitaal & Gezond Noord-Limburg van de Regio Noord-Limburg organiseerde op 20 oktober jl. een netwerkmiddag in Villa Flora in Venlo. Met meer dan 100 deelnemers een succes te noemen en een volgende stap op weg naar de Gezondste Regio. 
Sprekers waren Caroline Kortooms van 'Wat kies jij?' - Gezondste Regio Noord-Limburg, wethouder Frans Schatorjé, gemeente Venlo en Chantal Walg, Anders denker & Anders doener in de zorg.
 
De makers Aukje van Dijk en Wim Moorman van de podcastserie DOORGRONDEN maakten duidelijk dat inwoners van Noord-Limburg veel betekenis geven aan Vitale Gemeenschappen.
 
Bijzonder aan het programma was het spelen van het speciaal voor de Gezondste regio Noord-Limburg ontwikkeld ganzenbordspel door de deelnemers. Een spel dat uitdaagt, verbindt en ervoor zorgt dat je weet wat er speelt in jouw omgeving en bij anderen.  #keipositief-keitjes dienden als pionnen.
 
Het was een geslaagde eerste netwerkmiddag van het Leer-Ontwikkel-Netwerk Vitaal & Gezond. 
De steentjes van #keipositief zijn in de regio gemaakt door de mensen van diverse dagbestedingen: Unik Zorg (Tegelen), Bosdael de Zorggroep NML (Reuver), Ter Borcht De Zorggroep NML (Baarlo) en TWP Maasbree. Dank aan de kids van Kokkerelli | Stichting Kids University for Cooking voor de overheerlijke gezonde hapjes!
 
Voor meer informatie over het Leer-Ontwikkel-Netwerk Vitaal en Gezond klik hier  

Neem jij al deel aan het Regioplatform Limburg Positief Gezond?

Op het Regioplatform Limburg Positief Gezond werken professionals uit de zorg, welzijn, wonen en onderwijs in Limburg integraal met elkaar samen rondom Positieve Gezondheid, over organisatie- en gemeentegrenzen heen. Zo biedt het Regioplatform de mogelijkheid om inhoudelijke vragen aan elkaar te stellen, maar kan je als professional ook een online themagroep starten om met directe collega’s in beslotenheid samen te werken en te communiceren en overleggen. 
 
Op 31 januari 2023 om 12.00 uur vindt de officiële lancering plaats d.m.v. een webinar. Maar het is al mogelijk om je nu al aanmelden en te ervaren hoe het is om op deze manier samen te werken met deskundigen uit heel Limburg. 

Ben jij professional in Limburg, houd je je bezig met Positieve Gezondheid en wil je verbonden zijn? Maak dan een profiel aan op Netwerklimburgpositiefgezond en werk samen met deskundigen uit heel Limburg.
Wil je meer informatie? Bel dan met Thomas: 06-54242946 of stuur een mail naar t.dollevoet@1sociaaldomein.nl

KEIPOSITIEF on tour door Limburg

De kinderen van groep 8 van basisschool Maurice Rose in Margraten hebben kennisgemaakt met Positieve Gezondheid. Tijdens de workshop ‘Keipositief’ hebben zij op een kei getekend wat voor hen geluk betekent. Daarna gingen de kinderen naar woonzorgcentrum de Appelgaard om hun kei aan een van de bewoners te geven.
>> Lees meer 

Met het spinnenweb van Positieve Gezondheid op weg naar een leuke baan

Hoe je het spinnenweb goed kunt inzetten kan Thea jullie heel goed vertellen. Thea merkte weinig zingeving in haar leven en dat had een negatieve invloed op haar gezondheid. Ze heeft in haar leven diepe dalen ervaren en wilde daar niet weer in terecht komen. Ze vulde samen met Estelle Schatorie het spinnenweb in.
>> Lees meer

Het 'beestje' had opeens een naam: Positieve Gezondheid

Na 20 jaar bij woningcorporaties gewerkt te hebben, maakte Sylvia op het Broek-Dormans de switch naar het in beweging krijgen van mensen. Dat doet ze 1 dag per week voor CorpoConnect Limburg, een samenwerkingsverband van 19 woningcorporaties. De andere dagen werkt ze voor haar eigen bedrijf SPIL Training en Advies en is zij ambassadeur voor de Beweging Limburg Positief Gezond, trainer IK Positief Gezond en implementatiecoach. “Het is zaak dat mensen veerkracht tonen in steeds veranderende omstandigheden en nieuwe ontwikkelingen. Bijvoorbeeld van digitalisering tot leefbaarheidsproblematieken.”
>> Lees meer

Positieve Gezondheid maakt ons werk beter

Als er een organisatie is die Positieve Gezondheid van A tot en met Z heeft omarmd én ingebed, is het MIK & PIW Groep wel. In alles wat ze doen ‘ademt’ het gedachtegoed. Angela van Dinther-Erkens, programmamanager vitaliteit, en bestuurder Raymond Clement vertellen vol enthousiasme over wat het hun organisatie al gebracht heeft, hun eigen kijk op gezondheid én het gedachtegoed en de onmaakbaarheid van de samenleving.
>> Lees meer

Een sociale boekhouder fietst letterlijk door Roermond

Ook in Roermond is Positieve Gezondheid inmiddels een begrip. Maar wat betekent dit nu concreet voor inwoners? Marianne Smitsmans, wethouder sociaal domein, gezondheid en diversiteit, neemt ons mee in de beweging die Roermond hiermee heeft ingezet. Juist nu erg belangrijk. 
>> Lees meer

Samenwerking Cubiss en Burgerkracht

Positieve Gezondheid en Cubiss
In samenwerking met Cubiss was het voor bibliotheken in Limburg mogelijk om in het laatste kwartaal van 2023 een workshop IK Positief Gezond of een traject Wandel Jezelf Positief Gezond aan te kunnen bieden aan hun doelgroep.
Op dit aanbod gingen 8 bibliotheken uit heel Limburg in. Dat betekent dat de afgelopen maanden de nodige Limburgers op verschillende manieren kennis hebben kunnen maken met het gedachtegoed.
Dat de workshop en wandelingen aansloegen, blijkt uit het feit dat diverse bibliotheken graag in de herhaling gaan. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee!
Ook in 2023 zullen we actief de samenwerking met Limburgse bibliotheken blijven zoeken om de beweging bij de (Lim)burgers op gang te brengen en houden.
 

Beweging Limburg Positief Gezond op Parkstad Gezondheidsbeurs

Op 5 november jl vond de 8ste editie van de Parkstad Gezondheidsbeurs plaats. Burgerkracht Limburg en de Beweging Limburg Positief Gezond gaven hier ook acte de présence. Middels een stand en een miniworkshop werden de bezoekers geïnformeerd over het gedachtegoed en wat het voor ze zou kunnen betekenen.
We kijken terug op een interessante dag en vele kleine gesprekjes waarin zaadjes geplant zijn, inzichten kwamen en interesse gewekt werd!

Je hebt je aangemeld voor deze nieuwsbrief op de website.
Klik hier om je af te melden voor deze nieuwsbrief.